زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

میثم تمار (مرقد)





مرقد میثم تمار حدود چهارصد متری جنوب غربی مسجد کوفه، نزدیک خانه منسوب به امیرمؤمنان (علیه‌السّلام) قرار دارد. میثم تمار از اصحاب امام علی (علیه‌السّلام)، امام حسن (علیه‌السّلام) و امام حسین (علیه‌السّلام) بود.



۱ - معرفی اجمالی میثم تمار



میثم بن یحیی اسدی کوفی، کنیه‌اش ابوسالم و از اصحاب امام علی (علیه‌السّلام)، امام حسن (علیه‌السّلام) و امام حسین (علیه‌السّلام) بود. از دوره کودکی و نوجوانی او، اطلاعی در دست نیست. می‌گویند او غلام زنی از طایفه بنی‌اسد بود که امام (علیه‌السّلام) او را از وی خریداری و سپس آزاد نمود. آن‌گاه حضرت به او فرمود: «اسمت چیست؟» گفت: «سالم». امام فرمود: «پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به من خبر داد که پدرت، در عجم، نام میثم را بر تو نهاده است». میثم گفت: «خدا، رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و امیرمؤمنان (علیه‌السّلام) راست گفتند. اسم من، میثم است». آن‌گاه امام فرمود: «اسمت را حفظ کن و کنیه خود را ابوسالم قرار ده». میثم نیز چنان کرد. او از آنجایی که به شغل خرمافروشی مشغول بود، به لقب «تَمّار» (خرمافروش)، شناخته می‌شد.
میثم از یاران خاص و نزدیک امیرمؤمنان (علیه‌السّلام) و همچنین از اصحاب امام حسین (علیه‌السّلام)، به‌شمار می‌آید. او در کوفه از همراهان و ملازمان امیرمؤمنان (علیه‌السّلام) در اوقات خلوت آن حضرت بود.
امیرمؤمنان (علیه‌السّلام) چندین بار، خبر شهادت میثم تمار را به او داده بود؛
میثم تمار در آخرین سال زندگی خود، به سفر حج رفتوقتی به کوفه بازگشت، به دستور عبیدالله بن زیاد، به دار آویخته و به شهادت رسید.

۲ - محل مرقد



امروزه قبر میثم تمار، حدود چهارصد متری جنوب غربی مسجد کوفه، نزدیک خانه منسوب به امیرمؤمنان (علیه‌السّلام) قرار دارد. از تاریخ ساخت اولیه مزار میثم تمار، اطلاعی در دست نیست.

۳ - بازسازی‌ها



اما حاج محمد رشاد بن ناصر مرز [مرضه‌] نجفی ساختمان فعلی آن را در نیمه دوم قرن ۱۴ ه. ق- ۲۰ م، با صرف مبلغ چهل هزار دینار عراقی، بازسازی کرد. عملیات ساختمانی در روز ۲۶ ژوئن سال ۱۹۶۲ م برابر با ۱۳۸۲ ه. ق آغاز شد و در سال ۱۹۶۸ م برابر با ۱۳۸۸ ه. ق، به پایان رسید.
[۴] حرزالدين، محمد، مراقد المعارف، ج۲، ص۳۴۰.

در سال ۲۰۱۲ م، هیئت بازسازی استان نجف، تصمیم گرفت تا مرقد میثم را توسعه دهد. به همین منظور، مراسم کلنگ‌زنی طرح توسعه مرقد میثم، با حضور مسئولان عراق و با سرمایه‌ای نزدیک به چهار میلیارد دینار عراقی، آغاز شد. براساس این پروژه، قرار شده است تا مساحت بارگاه که در گذشته، چهارصد مترمربع بود، به ۱۲۰۰ مترمربع افزایش یابد و دو مناره در دو طرف ورودی بنا، ساخته گردد و حرم مطهر، به دو بخش زنانه و مردانه، تقسیم شود.
[۵] صادقی اردستانی، احمد، میثم تمّار، ص۷۳.


۴ - پانویس


 
۱. شیخ مفید، محمد بن محمد، الارشاد، ج۱، ص۳۲۳.    
۲. شیخ مفید، محمد بن محمد، الاختصاص، ص۳.    
۳. شیخ مفید، محمد بن محمد، الاختصاص، ص۷-۸.    
۴. حرزالدين، محمد، مراقد المعارف، ج۲، ص۳۴۰.
۵. صادقی اردستانی، احمد، میثم تمّار، ص۷۳.


۵ - منبع



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، مقاله «مرقد میثم تمار»، ج۱، ص۱۲۹-۱۳۴.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.